Als fietsers hebben we natuurlijk het liefst dat ook op de fietspaden tonnen zout gestrooid wordt om veiliger te kunnen fietsen. Maar al dat zout en pekel heeft ook een keerzijde: het tast de fiets aan. Als je als fietser deze periode zonder extra onderhoud doorgefietst ben, moet je er helaas niet van opkijken als je fiets de komende periode grote en minder grote mankementen begint te vertonen.
Strooizout:
kruipt overal tussen en tast de draaiende delen van je fiets aan (balhoofd, trapas, naven, ...)
zorgt ervoor dat ketting, cassette, verchroomde & metalen onderdelen beginnen te roesten.
Kortom, je hoort de rekening al oplopen.
Wil jij graag deze hoge rekening vermijden?
TO DO: Maak je fiets zo snel mogelijk schoon na het fietsen, om het zout zo min mogelijk kans te geven in te werken
Spoel de fiets af met koud water en gebruik geen hogedrukreiniger. Een harde straal zorgt er voor dat zout net sneller op plekken binnendringt waar het veel schade kan aanrichten.
Gebruik geen warm water tijdens het schoonmaken. Daarin lost het zout gemakkelijk op, waardoor het mengsel nog gemakkelijker zijn weg vindt in de onderdelen van je fiets.
Droog je fiets tenslotte goed, vooral op de meest kwetsbare punten. En sla vooral de moeilijke plekken en randjes niet over.
Nadat je jouw fiets goed hebt afgespoeld, de ketting met een ontvetter hebt gereinigd, en je je fiets goed droog gemaakt hebt, moet je de ketting opnieuw invetten. Zo blijft hij optimaal beschermd.
Pro-tip: Gebruik in de winter een aangepaste kettingolie. Wij geven je graag advies in onze winkel.
Comments