top of page
claessens

‘Triage in de fietswerkplaats!?’


BREDA – “In de binnenstad van Breda krijgen we niet alleen eigen klanten in de werkplaats voor onderhoud. Er zijn mensen die langs komen met fietsen van collega’s die gestopt zijn, met Marktplaats fietsen, online gekochte fietsen en fietsen van winkels die alleen ‘dozen schuiven’ en niet repareren.


Daarnaast komen er ook mensen met fietsen waar al 40 jaar niets aan gedaan is, studenten fietsen en fietsen die simpelweg van een hele slechte kwaliteit gemaakt zijn. Kortom; iedereen komt met de fiets binnen. Soms voor gedegen onderhoud/reparatie en vaak ook ‘even’, ‘effe’, of ‘hoe laat is de fiets vandaag klaar?’.


Maar waar nu als ik al maanden naar op zoek ben, is een full-time bikemechanic? Wat als de fiets een zeer innovatief product is waar ik van november t/m maart mee bezig ben om de nodige scholing tot me te nemen? Wat als de fietsen uit steeds meer specifieke mechanische, elektrische en hydraulische componenten bestaan waardoor de druk op levertijden en mijn werkplekken toe neemt?


De omlooptijd voor onze eigen klanten loopt vast


Dan kunnen we niet iedereen meer helpen omdat de omlooptijd voor onze eigen vaste klanten oploopt tot meer dan een maand. En dan komt het grote vraagstuk:


HOE GA IK FIETSEN WEIGEREN ZONDER SLECHTE REVIEWS TE KRIJGEN?


Ik doe mijn best om de klant zo rustig en duidelijk mogelijk uit te leggen dat we aan ons capaciteitsmaximum zitten. Dat we helaas een vorm van triage moeten doorvoeren:

  1. Eigen klanten met fietsen die bij ons gekocht zijn.

  2. Merken waar wij dealer van zijn.


En de rest gaat even niet. Niet omdat we uw fiets niet goed genoeg vinden. Maar omdat ik maar twee handen heb, een x-aantal vierkante meters en onderhoud/reparatie uit moet voeren aan een steeds complexer wordend product. Wanneer we meer capaciteit hebben zullen we ook weer meer reparaties aan kunnen nemen.


Veel mensen zijn er niet van gediend dat ze niet geholpen worden


Veel mensen hebben begrip, maar ook zijn veel mensen er niet van gediend dat ze niet geholpen worden. Want zij hebben immers een probleem. En ik heb dat maar voor hen op te lossen. En heel vaak zijn dit juist de mensen met de stickers van internetketens of merken waar wij bewust geen dealer van willen zijn, omdat de merken af fabriek van een kwaliteit zijn, waar wij niet achter staan als dealer.


Aan de ene kant is het een luxeprobleem. Het zó druk hebben dat je je klanten uit kunt gaan kiezen. Maar aan de andere kant zou ik alle mensen die ik nu afwijs graag een goede fiets verkocht hebben, waar ik de service voor kon blijven doen met een fijne collega.


Koop niet ver van huis, waar je niet of nauwelijks terug kunt voor garantie en onderhoud


Ook de klant heeft hier zelf een vinger in de pap, die ze vaak zelf niet zien. Koop niet ver van huis, waar je niet of nauwelijks terug kunt voor garantie en onderhoud. Maar koop bij een kundige lokale dealer waar je een goed gevoel bij hebt. En onderhoud je fiets regelmatig. Dan zul je in tijden van personeelstekort ook nooit (tijdelijk) de deur gewezen worden.”



12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page